Joulupukki on maailman arvokkain brändi

Joulupukki on Kauppalehden mukaan maailman arvokkain brändi, joten ei ole ihme, että esimerkiksi Rovaniemi uskaltaa investoida joulupukkiin.

Rovaniemellä on ennestään mm. Joulupukin pajakylä ja SantaPark. Joulupukin pajakylässä voi tavata joulupukin ympärivuotisesti. SantaPark on louhittu luola, jonne on tehty lasten jouluteemainen satumaa.

Joulupukin valtio olisi huikean laaja alue

Joulupukin valtio olisi laajempi kuin nykyiset joulukohteet Rovaniemellä. Se olisi jopa 10 000 hehtaarin suuruinen. Suunniteltu alue sijaitsee napapiirin läheisyydessä Rovaniemen pohjoispuolella.

Uusi Joulumaa olisi elämyspuisto Disneylandin tyyliin. Se olisi kuin Las Vegas, mutta lasten ehdoilla. Sinne tulisi hotelleja, kauppakeskuksia, ravintoloita ja ohjelmapalveluita. Kaikki olisi joulumaista ja työntekijät käyttäytyisivät sen mukaan tuoden joulutunnelmaa myös pukeutumisellaan.

Tv-persoona Niilo Tarvajärvi keksi joulupukinmaan

Nykyinen Joulupukin pajakylä juontaa juurensa 1960-luvulle, jolloin tv-viihdyttäjä Niilo Tarvajärvi keksi idean joulupukinmaasta Rovaniemelle. Idea on tuottanut tulosta, koska joulupukki on suuri bisnes Rovaniemellä. Enää joulupukki ei rajoitu pelkästään Rovaniemelle, koska joulupukin voi tavata myös Kemissä, Ylläksellä, Levillä ja Saariselällä.

Jo 1980-luvulla joulupukki veti brittituristeja Concordella Rovaniemelle. Joulupukin pajakylää on laajennettu vuosien saatossa ja nykyään alueella on paljon suuria rakennuksia, kuten joulupukin oma postitoimisto.

Rovaniemestä on tullut kansainvälinen brändi

Rovaniemestä on kehkeytynyt Joulupukin pajakylän ansiosta varteenotettava peluri kansainvälisillä matkailumarkkinoilla. Menestyvä konsepti on luonut kokonaisen matkailuteollisuuden Rovaniemelle. Oheispalvelujen ja majoituksen tarve on suuri, koska turisteja vyöryy massoittain esimerkiksi Aasiasta.

Rovaniemi tunnetaankin jo matkailubrändinä ulkomailla, minkä huomaa esimerkiksi TripAdvisorin keskustelufoorumeilla. Rovaniemi on ehostanut myös kaupungin keskustaa ja nykyään siellä on myös idyllinen kävelykatu.

Rovaniemen muita nähtävyyksiä ovat Arktikum-museo, Lumiukkomaailma, Ounasvaara, Korundi-kulttuuritalo ja Jätkänkynttilä-silta. Myös Ranuan eläinpuisto saa osansa Rovaniemen menestyksestä, koska joulupukkituristit käyvät mielellään arktisessa eläinpuistossa, joka on 70 kilometrin päässä Rovaniemeltä.

Myös takaiskuja on ollut uusien ideoiden kanssa

SantaPark perustettiin ja lanseerattiin aikoinaan suureellisesti, olihan konsepti innovatiivinen ja eksoottinen joulupukin luola. Massiivinen toiminta tyrehtyi kuitenkin pian, koska kävijöitä ei ollut tarpeeksi. Ympärivuotinen toiminta supistettiin pian koskemaan vain osaa vuotta ja alun suuri työntekijämäärä pieneni minimiin.