Porto on hieno lomakohde

Meren äärellä olevat kohteet ovat useimmiten suomalaisten lomailijoiden ykköskohteita. Monelle meistä loma ei ole loma ilman merta ja hiekkaa. Aaltojen liplatusta kuunnellessa mieli pääsee rentoutumaan. Yleensä rantalomakohteissa on myös miellyttävä ilmanala ja kehoa hellivää lämpöä ja auringonpaistetta. Minne sitten kannattaisi suunnistaa, kun haluaa nauttia ihanasta rannasta ja hyvästä tunnelmasta?

Porton plussat

Lissabon lienee Portugalin tunnetuin kaupunki, mutta Portugalin rannikolla Atlantin valtameren rannalla sijaitseva Porto on myös upea lomakohde. Portossa matkailija saa nauttia sekä rantalomasta että kaupunkilomasta yhtä aikaa. Porto on Portugalin toiseksi suurin kaupunki heti Lissabonin jälkeen. Asukkaita Portossa on noin 240 000 eli mistään miljoonakaupungista ei ole kyse, vaan mukavan kokoisesta lomakohteesta. Jos myös Lissabon on matkailijan toivelistalla, on Porton matkaan helppo yhdistää myös käynti Lissabonissa. Kaupunkien välillä on etäisyyttä noin 300 kilometriä ja matkan voi taittaa vaikkapa vuokraamalla auton. Kaupunkien välillä kulkee myös lentoyhteys. Lentäen matka kaupungista toiseen kestää alle tunnin.

Porton kaupungin historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, joten se on ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka. Porton halki virtaa Douro-joki, joten Portossa saa nauttia sekä merestä että joesta. Douro-joelle pääsee risteilemään. Risteily onkin mainio tapa tutustua kaupunkiin paremmin. Porton talvi on yleensä melko sateinen, ja talvikuukausina lämpötila voi laskea alle kymmeneen celsiukseen. Kesäkuukaudet ovat Portossa lämpimiä keskilämpötilan ollessa yli 25 astetta celsiusta.

Kulinaristin helmet Portossa

Kulinaristi saa hemmotella itseään kala- ja äyriäisruoilla, joita on tarjolla runsaasti – ollaanhan meren äärellä. Yleisesti hintataso on Portossa ja muuallakin Portugalissa melko edullinen suomalaiselle matkailijalle, joten ulkona syöminen ei rokota kukkaroa liiaksi. Porton kaupungin erikoisuus on sisälmyksistä valmistettu ruoka eli tripas. Ei ehkä kuulosta kovin herkulliselta, mutta moni yllättyy positiivisesti tätä ruokalajia maistaessaan.

Kuivin suinkaan Portossa ei tarvitse olla. Tiesithän, että portviini on nimetty Porton kaupungin mukaan? Portviini on makea jälkiruokaviini, jota viljellään juuri Porton lähialueilla Douro-joen laaksossa. Laaksossa on viljelty viiniä aina 1400-luvulta lähtien. Portviiniä kannattaa tuoda tuliaisina Portosta, jotta matkaa voi muistella viinilasillisen ääressä myöhemminkin. Viini on korkealaatuista ja herkullista, mikäpä olisi parempi lahja kotiväelle tai itselle?