Levi – Kittilän helmi

Kun puhutaan laskettelusta, monilla pyörivät varmasti mielessä Alppien henkeäsalpaavat näköalat. Tämä on varsin ymmärrettävää, sillä tunnetaanhan laji nimellä alppihiihto. Vanhan sanonnan mukaan on turha mennä merta edemmäs kalaan, ja tämä pitää paikkansa myös laskettelun kohdalla. Kotimaassamme sijaitseva Levin hiihtokeskus tarjoaa nimittäin paljon nähtävää ja koettavaa.

Sijainti

Levin hiihtokeskus sijaitsee Sirkan kylässä, joka puolestaan sijaitsee Kittilän kunnan pohjoisosassa. Kittilä on pinta-alaltaan peräti Suomen neljänneksi suurin kunta, mutta asukkaita siellä on vain noin 6400, joskin talvisin määrä on roimasti suurempi. Rovaniemi on Leviltä kahden tunnin ajomatkan päässä etelässä, Sodankylä puolestaan reilun sadan kilometrin päässä idässä. Facebookista tuttu Jounin Kauppa on tunnin päässä lounaassa, Äkäslompolon kunnassa.

Saapuminen

Koska Pohjois-Suomi on harvaan asuttua, on Leville saapuminen helpointa autolla. Hiihtokeskus on varsin suosittu, joten varsin usein kavereiden joukosta löytyy joku, joka haluaisi myös lähteä Leville. Talviaikaan Kittilään pääsee myös lentämällä monen yhtiön toimesta muun muassa Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Kentältä pääsee hiihtokeskukseen näppärästi lentokenttäbussilla. Myös junalla ja bussilla on mahdollista saapua Leville. Tällöin voi matkustaa junalla esimerkiksi Rovaniemelle tai Kolariin ja mennä loppumatkan bussilla.

Majoitus

Levillä on hiihtokeskuksen nettisivujen mukaan 24 000 vuodepaikkaa. Majoittua voi esimerkiksi alppityylisissä taloissa, hotellissa tai mökissä. Majoitusta voi löytää paitsi Levin omilta sivuilta, myös esimerkiksi Booking.comin tai Airbnb:n kautta. Tässäkin kannattaa hyödyntää omat kontaktit, sillä varsin usein tuttujen joukosta saattaa löytyä joku, joka haluaa vuokrata Levin-mökkinsä tutulle henkilölle, eikä ilmoittele siitä netissä.

Rinteet

Levillä on kiivaimman sesongin aikaan avoinna 28 hissiä ja 43 rinnettä. Kausi alkaa tyypillisesti lokakuussa ja kestää aina pitkälle toukokuuhun saakka. Parhaimpina vuosina laskettelijat pääsevät nauttimaan jopa yli 200 päivän ajan valkoisen sirkuksen hurmasta. Päivän mittaisen hissilipun hinta pyörii 20-50 euron tuntumassa, kun taas viikon mittaisesta lipusta joutuu pulittamaan sellaiset 100-200 euroa.

Muu ajanviete

Jos pitää maastohiihdosta, onnistuu sekin Levillä. Hiihtokeskuksen ympäristössä on reilu 200 kilometriä hiihtoreittejä, joiden kunto käy ilmi netistä. Hiihtopäivän jälkeen on hyvä vaihtaa viihteelle, ja Levin yöelämä onkin tunnettu ympäri maan.