Lappi on karu, mutta eksoottinen

Suomen Lappi on kunnostautunut parina viime vuotena matkailun kasvattamisessa. Erityisesti kiinalaiset matkailijat ovat lisänneet kiinnostustaan Lappiin ja Suomeen.

Lappi on kiinalaisille eksoottinen paikka. Se on kaukainen, kylmä, pimeä ja karu. Nämä asiat, joita suomalaiset hylkivät, ovatkin siis joillekin muille tavoiteltua eksotiikkaa.

Lumi ja revontulet ovat Lapin-matkailun vetonauloja. Myös poro- ja huskyajelut ovat muodostaneet positiivista erämielikuvaa Lapista. BBC:n matkailuartikkeli kysyy, tuleeko joulupukki Suomesta, mihin ainakin suomalaisen vastaus on kyllä. Joulupukki onkin yksi suurimmista vetovoimatekijöistä Suomen matkailumarkkinoinnissa.

Joulupukkibisnes on luotu tyhjästä

Joulupukki on erikoinen vetovoimatekijä, koska se on luotu tyhjästä. Niilo Tarvajärvi keksi 1960-luvulla, että Rovaniemi voisi tehdä joulupukinmaan. Vuosikymmenten saatossa ideasta on todellakin tullut suuri bisnes, koska miljoonat ulkomaiset matkailijat tulevat vuosittain katsomaan joulupukkia Suomeen.

Jos ajatellaan matkailukohteen luomista tyhjästä, se on monesti teemapuiston rakentaminen. Esimerkki tällaisesta on Harry Potter -teemapuisto, joka mukailee Tylypahkan tunnelmaa. Rovaniemen kaupunki onkin ollut kaukaa viisas, kun se on päättänyt satsata maailman tunnetuimpaan satuhahmoon, joulupukkiin.

Joulupukkeja vilisee nykyään Suomessa

Joulupukki ei ole Rovaniemen yksinoikeus. Joulupukkia voi tavata nykyään jo Levillä, Saariselällä, Ylläksellä ja Kemissä. Rovaniemi kuitenkin teki Suomen joulupukista kuuluisan. Nyt idealla voivat kerätä rahaa myös muut matkailutoimijat.

Periaatteessa joulupukkia varten ei tarvita kuin yksi mökki ja itse joulupukki. Ulkomaiset vieraat pitävät siitä, että joulupukkia lähdetään etsimään maastosta poro- tai moottorikelkkasafarilla. Käsikirjoitettu etsintäretki päättyy joulupukin syrjäiselle mökille, jossa joulupukki ottaa vieraat vastaan. Mökin tarvitsee olla vain sen verran etäällä, että sieltä ei näy muuta asutusta.

Lasi-iglut ovat tämän hetken suuri villitys

Kakslauttanen oli ensimmäinen lasi-iglukylä Suomessa. Sen jälkeen lasi-igluja on noussut Lappiin kuin sieniä sateella. Lasi-iglu on eksoottinen majoitusmuoto, joka jo itsessään on kokemus luonnon keskellä. Alunperin lasi-igluissa oli tarkoitus nauttia revontulista, mutta koska ne esiintyvät niin harvoin, myös pelkkä Lapin taivas riittää ulkomaisille turisteille.

Suomen matkailuteollisuus on pannut pökköä pesään Lapissa, koska esimerkiksi lasi-iglukyliin on investoitu huomattavia summia. Suomen Lapista onkin tullut yhtä tunnettu kohde kuin esimerkiksi Sveitsi tai Turkki.