Bansko – halpa muttei huono hiihtokeskus

Bulgaria on eräs Euroopan eteläisimmistä maista. Se sijaitsee Mustanmeren rannalla, Turkin ja Romanian välissä. Maa kuului aiemmin itäblokkiin ja liittyi Euroopan unionin jäseneksi vuonna 2007. Bulgarian pääkaupunki on Sofia, ja noin seitsemän miljoonan asukkaan valtio käyttää valuuttanaan levaa.

Bulgaria on jo monille suomalaisturisteille tuttu. Maan suosituin kohde on 30 kilometrin päässä Burgasin kaupungista sijaitseva Sunny Beach, joka sijaitsee Balkanvuorten tuntumassa. Sunny Beachiin onkin helppo matkustaa Suomesta, sillä lentoyhtiö Norwegianilla on suoria lentoja Helsingistä Burgasiin sekä 100 kilometrin päässä sijaitsevaan Varnaan.

Bulgarian kauniiden rantakohteiden varjoon jää kuitenkin talvinen paratiisi. Maan lounaisosassa, lähellä Makedonian ja Kreikan rajaa, sijaitsee nimittäin kehittyvä hiihtokeskus Bansko. Bansko on ollut Alppien kohteita jäljessä, mutta vuosia jatkunut investointien virta on vienyt bulgarialaiskohdetta paljon eteenpäin. Nykyään Bansko on hinta-laatusuhteeltaan erittäin mielenkiintoinen kohde, joka pystyy kahmimaan osan aiemmin Alpeille sunnnanneista turisteista.

Banskon kaupunki sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunki Sofiasta. Kreikan puolelle Thessalonikiin puolestaan on kolme ja puoli tuntia matkaa. Kaupunki sijaitsee noin 900 metriä merenpinnan yläpuolella Pirin-vuoriston läheisyydessä. Banskossa vallitsee mainio talvi, sillä tammikuun keskilämpötila on nollan alapuolella. Bansko onkin ollut eräs alppihiihdon maailmancupin etapeista 2010-luvulla.

Itse hiihtokeskus tarjoaa erinomaiset puitteet alppihiihdosta kiinnostuneille. Se sijaitsee huomattavasti kaupunkia korkeammalla, jopa 2600 metrin korkeudella. Koska suurin osa rinteistä on lumitykkien ulottuvilla, ei laskettelijan tarvitse pelätä lumenpuutetta. Tyypillisesti lunta riittää joulukuun alusta huhtikuun puoliväliin. Vuonna 2003 valmistui näppärä gondolihissi Banskosta Banderishka Polianassa sijaitsevaan hiihtokeskukseen.

Vuonna 2010 hiihtokeskuksessa oli 75 kilometriä rinteitä ja 14 hissiä, jotka pystyivät kuljettamaan 24 500 ihmistä tunnissa. Korkeuseroa alueelta löytyy jopa yli tuhat metriä, sillä hissit kulkevat aina 2600 metrin korkeuteen, ja Banderishka Poliana puolestaan on 1600 metrin korkeudella. Myös virallisten rinteiden ulkopuolelta löytyy mielenkiintoisia, Alppeja muistuttavia reittejä.

Bansko ei kuitenkaan ole vain pelkkä hiihtokeskus, vaan siellä on ollut asutusta jo tuhansia vuosia. Sukset jalassa huonosti viihtyvät voivat viettää aikaa esimerkiksi vanhoja rakennuksia ja museoita ihastelemalla, ja mainitsemisen arvoinen on ehdottomasti myös vajaan viiden kilometrin päässä sijaitseva Banyan kylä, jossa on miellyttäviä kuumia lähteitä.