Åre ja Östersund – Ruotsin talviset kaksoset

Åre ja Östersund ovat kovin erilaisia. Siinä missä Åre sijaitsee tunturin juurella, on Östersund järven rannalla. Åren tärkein tapahtuma on alppihiihdon maailmancupin osakilpailu, kun taas Östersund on tunnettu ampumahiihdon maailmancupin avausosakilpailuna. Nämä kaupungit kuitenkin täydentävät toinen toisiaan, ja ovat molemmat kiinnostavia talvisista ajanvietteistä kiinnostuneille matkailijoille. Ovatpa ne hakeneet talviolympialaisiakin yhdessä.

Sijainti ja saapuminen

Åre ja Östersund sijaitsevat Keski-Ruotsissa, suunnilleen Vaasan korkeudella. Paikkakunnilla on välimatkaa noin 100 kilometriä. Sundsvall on Östersundista noin 200 kilometrin päässä, kun taas Tukholmaan on matkaa reilu kuusi tuntia autolla. Koska Norjan raja on lähellä, voi alueella nähdä paljon norjalaisia ostos- ja vapaa-ajanviettomatkoilla.

Näihin talviurheilun kaksosiin on helpointa tutustua autolla, joskin myös junalla on mahdollista saapua molempiin. Etelä-Suomesta voi matkustaa lautalla Tukholmaan ja sieltä edelleen autolla tai junalla kohti Keski-Ruotsia. Keski-Suomesta autolla saapuessa helpoin reitti lienee Vaasasta lautalla Uumajaan ja sieltä edelleen eteenpäin. Östersundin lähellä sijaitsee lentokenttä, joten myös lentäen saapuminen Tukholmasta on mahdollista.

Nähtävyydet ja ajanvietteet

Åre on Pohjoismaiden suurin laskettelukeskus, joka tuo mieleen Alpit. Hiihtokeskuksessa on 41 hissiä ja peräti 90 rinnettä. Korkeuseroa on parhaimmillaan komeat 890 metriä. Kausi kestää tyypillisesti marraskuusta toukokuuhun. Jos Årea kuvailisi yhdellä sanalla, se olisi todennäköisesti “monipuolinen”: rinteitä löytyy niin aloittelijoille kuin virallisten rinteiden ulkopuolellakin viihtyville.

Östersund on puolestaan enemmän kaupungissa viihtyville soveltuva matkakohde. Kaupungin länsipuolella sijaitsee Storsjön-järvi, jossa elää huhujen mukaan Loch Nessin hirviön kaltainen otus, Storsjöodjuret. Museoiden ystäville Östersundilla on tarjota Jämtlannin lääniä esittelevä Jamtli.

Luonnon ystävälle riittää paljon nähtävää Åren ja Östersundin ulkopuolellakin. Vain 20 minuutin päässä Åresta sijaitsee Ruotsin suurin vesiputous, Tännforsen. Puoli tuntia Åresta pohjoisen suuntaan puolestaan sijaitsee Njarkan saamelaisleiri, jossa voi nähdä poroja ja tutustua saamelaisten arkeen. Hieman etäämpänä Östersundista itään sijaitsee Döda fallet, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Se on entinen Indaljokeen laskenut koski, joka kuivui, kun eräs mies ryhtyi rakentamaan ohittavaa koskea, joka romahti kokonaan.

Lopuksi

Åre ja Östersund tarjoavat luonnon ja talviurheilun ystäville mielenkiintoisia kokemuksia. Alueella on usein runsaslumisia talvia, joten lumen loppumista kesken ei tarvitse pelätä. Länsinaapurimme tarjoaakin kokemuksia, joita varten moni matkustaa Alpeille saakka.