Airbnb on mullistanut matkailun

Airbnb-kotimajoituspalvelu on kasvattanut suosiotaan roimasti viime vuosina. Se on mullistanut matkailun, koska matkailjan ei tarvitse enää olla hotellien ja muiden virallisten majoituspaikkojen varassa.

Kotimajoitus voi olla myös erilainen elämys: toisen koti voi tarjota uusia näkökulmia eksoottisuuteen. Kodin sijainti voi olla jännittävä tai sen ominaisuudet voivat viestiä jotakin tiettyä teemaa.

Usein matkailija hakee halpoja majoitusratkaisuja netistä. Airbnb on melko edullinen majoitusmuoto, koska majoittajalla ei ole hallinto- tai palkkakuluja. Toki kotimajoittajakin joutuu siivoamaan ja pyykkäämään. Ja lisäksi hän tietysti maksaa kohteen vuokraa tai kiinteistökuluja.

Airbnb-tulot houkuttelevat tavallisia ihmisiä palveluun

Airbnb on sekoittanut hotellibisnestä, koska kaupunki onkin yhtäkkiä täynnä kuin pieniä yksityisiä hotelleja. Arbnb-nettipalveluun on helppo rekisteröityä majoittajaksi: tarvitset vain muutaman valokuvan kohteesta ja esittelytekstin.

Iltalehti uutisoi veljeksistä, jotka laittoivat isovanhempiensa talon vuokralle Airbnb-palveluun, mikä on hyvä esimerkki Airbnb:n vetovoimasta tulonhankkimismielessä. On puhuttu myös siitä, kuinka Airbnb-majoittajat jättävät verot maksamatta vuokratuloista. Periaatteessa verottaja ei pysty valvomaan sitä, kuka on Airbnb-majoittaja, koska vuokranantajat esiintyvät Airbnb-nettipalvelussa pelkillä nimimerkeillä.

Airbnb vaatii molemminpuolista luottamusta

Airbnb-palvelu perustuu luottamukseen. Vuokralaisen tulee käyttäytyä kunnolla kohteessa ja vuokranantajan pitää toimia rehdisti, eikä hän voi esimerkiksi valehdella esittelytekstissä kohteen varustelutasosta. Rehtiys pätee myös siihen, että kohde on ylipäänsä olemassa ja että vuokralainen ei tule huijatuksi jo varaus- ja maksuvaiheessa.

Luottamuksen tueksi Airbnb-palvelussa on sekä vuokralaisen että vuokranantajan arviointi. Julkiset kommentit molemmista paljastavat, kannattaako heidän kanssaan aloittaa majoitussuhde. Suurimmaksi osaksi kommentit ovat positiivista luettavaa, ja ainoastaan joistain pienistä epäkohdista saattaa olla maininta. Viimeistään kommenteista huomaa, jos kohteen esittelyteksti ei pidäkään paikkaansa.

Naapurusto saattaa valittaa Airbnb-toiminnasta

Moni taloyhtiö on joutunut laatimaan sääntöjä Airbnb-vuokrauksen takia, koska pysyvät asukkaat saattavat pitää toimintaa häiritsevänä. Myös asunnonomistajat saattavat estää Airbnb-toiminnan vuokralaiseltaan. Tämä on ymmärrettävää, koska Airbnb-toiminta saattaisi tuoda asuntoon kymmeniä tuntemattomia alivuokralaisia, joiden taustasta ei ole tietoa.

Airbnb-majoittajalla on kissanpäivät niin kauan kuin mitään ilkivaltaa ei tapahdu asunnossa. Mutta heti, kun tällaista tapahtuu, aletaan etsiä vahinkojen maksumiestä. Joskus se on Airbnb-palvelu, joka haluaa pitää yllä vastuullista imagoa.